Titel: Far min var mycket skicklig skytt. ……….

Meddelare: Paul Gradin  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Vigge

Far min var mycket skicklig skytt. Ytterst sällan bommade han. Men en vår sköt ha två skott efter varandra på en tjäder utan att få ihjäl den. Nu hade han hört sägas, att avundsjuka människor ska kunna "modstjäla" bössan, och han hade också hört botemedlet däremot. - Av sin mor hade han fått en liten messingsdosa med en silverslant i (18-skilling tror jag). Denna bar han beständigt på sig som en relik ända tills han blev babist. - Tog han så och skar av en liten flisa av slanten och satte i kulan, laddade och sköt. Då föll fågeln. Sedan fick vi höra, att en person skrytt av att han stått och sett på, då pappa sköt, och att han fredat tjädren för två skott.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Jakt och skallgång.